Kinheim zet vol in op duurzame samenwerking en groei
Terwijl het honkbalseizoen in de hoofdklasse de ontknoping nadert, wordt er bij Kinheim vooruit gekeken naar komend jaar en de jaren daarna. Al maanden komt een grote groep zeer betrokken clubmensen met regelmaat bij elkaar. Samen werken ze aan een plan dat de vereniging de komende jaren moet voorzien van een solide basis waarop kan worden voortgebouwd. “We willen weer bouwen, iets moois neerzetten, zodat onze geliefde honkbalsport ook over 10 jaar nog gespeeld kan worden in dit prachtige stadion. Een honk- en softbalplek creëren waar iedereen met plezier op zijn eigen niveau kan spelen en het beste uit zichzelf halen.”, aldus voorzitter Yvonne Campfens.
Dat er ambitie is, wordt snel duidelijk. Maar er is ook iets anders aan de hand. Het honk- en softballandschap verandert razendsnel. En daar wordt met dit plan op ingespeeld. Campfens: “Het is tijd voor een eerlijk verhaal over onze sport. De jaren dat grote sponsoren bereid waren om veel geld in de club te steken liggen ver achter ons. Dat betekent dat we iets anders moeten gaan doen. En dat we ook iets anders van onze leden gaan vragen.”
In de sessies die het afgelopen jaar werden gehouden is door de klankbordgroep gewerkt aan een plan met de titel ‘Echt Kinheim’. Er zijn 6 aandachtsgebieden waar evenwichtig op zal worden ingezet: de 1e teams in het honkbal en softbal, de honkbaljeugd waar ruimte is voor breedte- en topsport, de softbaljeugd als kweekvijver van Haarlem, slowpitch voor 35 plussers, beeball voor de jongste jongens en meisjes en sociaal-maatschappelijke initiatieven waar Kinheim zich hard voor maakt.
Een belangrijke stap in het proces is het nemen van de volledige verantwoordelijkheid voor het hoofdklasse honkbalteam. “Een team op het hoogste niveau kan hier niet zelfstandig opereren. Je kunt alleen in de hoofdklasse uitkomen met een sterke vereniging achter je, is onze overtuiging. Een community van leden, vrijwilligers en geldschieters, een gebalanceerde begroting, en het wederzijds besef dat de top de breedtesport nodig heeft, en de breedtesport de top. Dat gaat beter als je daar zelf je eigen kleur aan kan geven, die past bij de identiteit van de vereniging. ”, aldus Campfens. “Een belangrijk onderdeel van dat model is dat de spelers van het eerste ook een rol spelen binnen de club. Als je trots bent hier te mogen spelen op deze historische plek, dan horen daar ook verantwoordelijkheden bij. We hebben je netwerk nodig voor het werven van fondsen en je bent een voorbeeld voor onze jeugd, betrokken en een boegbeeld voor de vereniging.”
Het moet leiden tot een nog groter clubgevoel, waarbij iedereen zijn steentje bijdraagt. Waar een logische verbinding is tussen de breedtesport en de hoogste seniorenteams. En dat gaat twee kanten op. Campfens vervolgt: “Hoofdklassers helpen bij jeugdclinics of slowpitch35+, jeugdspelers zijn bat boy en betrokkenen helpen in de kantine bij hoofdklasse wedstrijden.”
Daarnaast wordt er nadrukkelijk ingezet op verdergaande regionale samenwerking. Kinheim wil hiermee een bijdrage leveren aan het versterken van de collectieve honkbal- en softbal-gemeenschap. De sport zichtbaarder maken, de basis verstevigen met meer jeugdleden en de diversiteit aan verenigingen behouden. “We doen dit op basis van gedeelde ambities: in de basis blijft men lid bij de eigen club, en komen de samenwerkingsinitiatieven daar bovenop. Maar het is ook een model om individuele talenten een kans te geven zich te ontwikkelen en tegelijkertijd te behouden voor een Kinheim team, zoals de positieve ervaringen in de softbaltak met hoofdklassers Olympia en Pirates dit jaar hebben laten zien.”, aldus de voorzitter.
Samenwerken om er allemaal beter van te worden. Een regionale voortrekkersrol die Kinheim graag op zich neemt. “We voelen als gezonde en sterke vereniging de verantwoordelijkheid om te helpen de krimp van onze sport te keren. Dat doen we door in te zetten op dat wat ons altijd sterk heeft gemaakt. We hebben een geweldig kader dat de jeugd kan opleiden. We hebben zeer betrokken clubmensen die altijd bereid zijn om te helpen. En we hebben een fantastische plek in het honk- en softbalhart van Haarlem waar we mogen spelen.”, vult Campfens aan.
Het maakt allemaal deel uit van - zoals Campfens het zelf noemt - ‘het eerlijke verhaal’. De ontwikkelingen in de sport zorgen er voor dat verenigingen wat móeten doen. Het roer moet om. “Maar wat juist niet verandert is waar we voor staan: een hechte en sociale honk- en softbalvereniging, een echte community waar mensen een leven lang betrokken blijven en jong en oud elkaar vindt in de liefde voor het spel en de club.”
De komende weken zullen ambassadeurs van de verschillende onderdelen van het Echt Kinheim-plan worden voorgesteld. Campfens is er trots op wat er in de afgelopen tijd is bereikt, en op de plannen die de komende tijd zullen worden uitgewerkt. “Ik ben er van overtuigd dat we er als club een stuk beter voorstaan dan een paar jaar geleden. Er waait een nieuwe wind. We zijn gelukkig met zo veel enthousiaste en betrokken mensen in de vereniging. Het kan alleen maar mooier worden de komende jaren.”