De stormachtige ontwikkeling van Dames Softbal 1 krijgt een nieuwe impuls
Kinheim Dames Softbal 1 staat voor een spannende uitdaging: het team is voor het eerst in 35 jaar gepromoveerd naar de 1e klasse. Het succes is het resultaat van jarenlange inzet en samenwerking binnen de club. We spreken met de nieuwe hoofdcoach Anouk van den Heuvel en teammanager/Technisch Commissie-lid Miranda de Ridder over de ontwikkeling van het team, de uitdagingen van de 1e klasse en de toekomst van Kinheim als club.
Hoe voelt het om Dames 1 in de 1e klasse te gaan coachen, Anouk? Wat zijn de sportieve ambities?
“Het is geweldig dat Kinheim in 2025 uitkomt in de 1e klasse. Het is het resultaat van de grote inspanningen van de afgelopen 6 jaar. Het plan is gedragen door de club en uitgevoerd door speelsters en coaches. Ik ben erg vereerd en enthousiast om het coachen over te nemen en heb hier enorm veel zin in. Mijn ambitie als coach is om de meiden individueel en als team van A tot Z te begeleiden in hun ontwikkeling op fysiek en mentaal vlak. Ik wil graag mijn kennis en ervaring delen en dat past goed bij deze leergierige en enthousiaste meiden. Samen gaan we softbal nog leuker en beter maken!”
Hoe gaan jullie het team helpen om de stap naar de 1e klasse te maken?
Anouk: “Door maatwerk te bieden aan de speelsters. Elke speelster heeft een nieuwe seizoensstart en heeft persoonlijke en teamdoelstellingen gesteld die zij gedurende het jaar wil bereiken. Aangezien elke speelster dat op een eigen manier doet, ligt daar voor mij de taak om dat samen te gaan ontdekken en uit te voeren.” Miranda: “Het team heeft geen ervaring op dit niveau, maar ik geloof dat het vertrouwen in elkaar en het plezier in het spel een belangrijke rol speelt. Het is zó belangrijk om met enthousiasme, vertrouwen en een vleugje lef te spelen. Als ze die elementen vasthouden, zal softbal in de 1e klasse hartstikke leuk blijven.”
Wat zijn de grootste uitdagingen als coach van dit team?
Anouk: “Mijn grootste uitdaging ligt in de transitie van speelster naar coach. Ik heb jaren ervaring als speelster op dit niveau waardoor ik weet hoe het spel gespeeld wordt en wat er allemaal bij komt kijken. De rol van coach brengt andere uitdagingen met zich mee en daar zal ik mij dan ook op focussen. Voor mij is het de kunst om een line-up formulier in te vullen en de wissels op tijd door te geven.”
Dit team heeft de afgelopen jaren een stormachtige groei doorgemaakt. Hoe zien jullie dat de komende jaren verder ontwikkelen?
Anouk: “Wat je aandacht geeft, dat groeit en ik verwacht bij iedereen persoonlijke groei de komende jaren. Miranda: “Een stukje mental coaching zal zeker nodig zijn op dit niveau. Als we blijven investeren in deze groep meiden, creëren we een fundament voor de toekomst. Het team zal niet alleen zorgen voor successen op het veld, maar ook voor een gezonde cultuur en sfeer binnen de club.”
Zijn er overeenkomsten tussen de ontwikkeling van Dames 1 en Heren 1?
Miranda: “Omdat ook het Heren 1-team een team is met veel jonge spelers, denk ik zeker dat ze dezelfde ontwikkeling doormaken. Het studeren, willen uitgaan en de topsport combineren is best een opgave, maar als je ziet dat er meerdere meiden en jongens dit doen, werkt het alleen maar positief. Door komende periode wat meer momenten 'samen' te creëren zal er nog meer waardering naar elkaar ontstaan.”
Wat zijn de uitdagingen voor het softbal, vooral met het oog op de plannen voor versmalling van de topklassen in 2026, en de regel dat in de eerste klasse alleen standaard teams mogen uitkomen?
Miranda: “Het is zonde dat we in zo’n gehaaste maatschappij leven, waarin alles snel snel moet en er minder genoten wordt van een sport. Ik denk dat als we meer vriendjes/vriendinnetjes de sport laten leren kennen, er meer plezier komt en ze zullen blijven hangen. De plannen voor de versmalling van de hoofdklasse lijken me voor de clubs die overblijven een mooie uitdaging. Het niveau in de twee topklassen zal omhoog gaan, maar het niveauverschil tussen hoofdklasse en tweede klasse zal groot zijn. Hoofdklassers zullen meiden bij andere clubs uit eerste klasse teams gaan halen en dat zou wel eens voor veel verloop kunnen zorgen.”
Wat betekent de 'Echt Kinheim'-strategie voor het team en de club als geheel?
Anouk: “Voor mij heeft Kinheim een sterke familiecultuur. Er is zorg voor elkaar en je voelt je samen één geheel. Daarnaast zet Kinheim zich in om een fijn sportklimaat te creëren waarin spelers betrokken zijn, zich veilig voelen en vooral veel plezier hebben. Miranda: “De meeste meiden uit dames 1 komen uit onze eigen jeugd. Ze spelen al jaren samen en gaan voor elkaar door het vuur. Het is zo mooi om te zien hoeveel saamhorigheid er is. Ook staan ze vaak klaar om te helpen bij de jeugdtrainingen, clinics of op een vrij moment in de kantine te staan. Dit maakt dat de ‘Echt Kinheim’-strategie zo goed aansluit: het gaat niet alleen om de sport, maar ook om het creëren van een sterke, hechte gemeenschap.”
Dit artikel maakt deel uit van een serie, waarin ambassadeurs van de verschillende onderdelen van hetEcht Kinheim-plan worden voorgesteld. Dat plan werd in september 2024 gepresenteerd, nadat er maanden met een grote groep zeer betrokken clubmensen aan was gewerkt. 'Echt Kinheim' moet de vereniging de komende jaren voorzien van een solide basis waarop kan worden voortgebouwd.