• Softbalpionier Joop van Wendel de Joode overleden

  19 mei 2023
 • Op 15 mei 2023 is ons erelid Joop van Wendel de Joode op 100-jarige leeftijd aan corona overleden. Zijn dochter liet ons weten dat hij de Kinheim Presentatiegids van dit jaar nog met plezier had gelezen.

  Voor de mensen die hem niet kennen wordt hieronder duidelijk gemaakt wat hij voor Kinheim en met name voor de softbaltak heeft betekend.

  Toen de softbalafdeling in 1948 bij Kinheim vaste grond onder de voeten kreeg, werd Joop van Wendel de Joode als bestuurslid van HCK de portefeuille softbal toebedeeld.

  Die beginfase moet voor Joop even wennen geweest zijn. Het moeten afrekenen met het gegeven dat softbal voor vrouwen in de schaduw van het honkbal voor de mannen stond. Maar Joop, van nature een optimist, ging die strijd met verve aan en maakte snel duidelijk binnen het softbalgebeuren geen eendagsvlieg te willen zijn.

  Niets was Joop bij de komst van het softbal teveel. Hij was trainer, coach en organisator tegelijk. Daarnaast was hij en passant de grote inspirator van het spelletje binnen de club. Snel kreeg hij steun van Bep van Beijmerwerdt. En met Bep (eveneens erelid en overleden in 2021) vormde hij in de kortste keren de kurk waarop de softbalafdeling dreef. Samen zetten zij in de zomermaanden iedere zaterdagavond de puntjes op de i en werden de negentallen voor de volgende week in elkaar geknutseld.

  Als geen ander wist Joop daarnaast commissieleden voor het softbal aan zich te binden. “Het werk mag niet op enkele hoofden terecht komen”, luidde zijn credo. “Gebeurt dat wel en stappen die enkelingen op, dan kan je de club direct ten grave dragen”, hield hij iedereen voor.

  De vruchten van zijn werk plukte Joop samen met zijn meiden in 1955 toen HCK kampioen van Nederland werd. En ook toen de Wiesbaden Comets (de Amerikaanse militaire wereldkampioen van 1954) Nederland aandeed, stond zijn HCK in het middelpunt van de belangstelling. Nog twee keer (in 1960 en 1961) greep Joop daarna met HCK de landstitel voordat hij Haarlem verliet.

  Rouwkaart